SZZ sponsort Uganda

SZZ steunt een zorgboerderij in Uganda, omdat wij zien dat de zorgboerderij zoveel goeds doet voor haar deelnemers. We vinden het fantastisch dat Eline van Home Sweet Home dat mogelijk maakt.

SZZ was met Eline in gesprek:

Eline, kun je vertellen waarom je de zorgboerderij gestart bent?

Vrijwilligers en deelnemers van de zorgboerderij in UgandaIn 2015 mocht ik vrijwilligerswerk doen voor Stichting Home Sweet Home. Zij hebben meerdere projecten op één terrein. Naast de fysiopraktijk voor gehandicapte kinderen, een weeshuis en een sociaal lesprogramma voor dorpskinderen was er een dagbesteding. Hier kwamen vijf dagen per week gehandicapte kinderen uit de omliggende dorpen voor een leuke dag invulling en persoonlijke ontwikkeling. Dit was vooral in leslokalen. Na verloop van tijd bleek dat de meeste kinderen vastliepen op het ‘leren uit de boeken’ en zich op dit vlak niet verder konden ontwikkelen. Tijdens mijn vrijwilligersperiode wilden ze dit graag veranderen naar een dagbestedingsprogramma op een zorgboerderij. Ik heb geholpen bij de opzet en zo werd mijn hart veroverd. Door de kinderen, hun plezier op de boerderij en door de dieren.

Ik ben ervan overtuigd dat een zorgboerderij in Uganda heel veel toegevoegde waarde heeft in het leven van kinderen/jongeren.

Kinderen op de zorgboerderij in Uganda

Alle bezoekers van de zorgboerderij zijn arme kinderen en leven dus met hun familie vaak van de opbrengst van hun eigen tuin. Veel mensen hebben ook wel een kip, geit of varken.

Kinderen met een beperking in Uganda worden gezien door hun omgeving als nutteloos en kostenpost. Dit komt vooral ook door het gebrek aan kennis over de beperking/ziekte en de mogelijkheden in de ontwikkeling van deze kinderen. Door wat deze kinderen leren op onze boerderij, gaat hun familie en de omgeving inzien dat ze wel degelijk iets kunnen leren, van waarde zijn en dit kunnen toepassen in het dagelijks leven.

Waar ben je in dat proces tegenaan gelopen?

In Nederland zijn er veel protocollen, veiligheidsvoorwaarden e.d. In Uganda is dit niet. Veiligheid waarborgen voor mijn kinderen en de dieren en hiervoor de geschikte medewerkers vinden is het moeilijkst. Gelukkig kan ik melden dat ik inmiddels een mooi en goed team om me heen heb staan.

En welke mooie ervaringen heb je opgedaan in de tijd dat de boerderij al draait?

Deelnemer op de zorgboerderij in UgandaEén van onze deelnemers (een jongen van 16 jaar die niet spreekt) kwam na de kerstvakantie niet terug naar de zorgboerderij. Toen ik thuis ging navragen waar hij was vertelde zijn moeder dat hij een baantje had gevonden. In de vakantie verveelde hij zich en mocht hij voor een andere man zijn koeien zorgen. Hiervoor kreeg hij zelfs betaald.

Dit vond ik prachtig, want uiteindelijk is dit wat ik voor al mijn kinderen voor ogen heb. Dat ze ooit een baantje zullen vinden en gezien worden om wat ze kunnen en niet als iemand met veel beperkingen waar je alleen maar last van hebt.

Je vertelde dat je dit volledig op basis van giften doet. Hoe zit dat precies?

Ja dit klopt. Helaas kunnen we geen aanspraak maken op enige subsidie o.i.d. Omdat we nog in de opstartfase van de boerderij zitten en er eerst voor willen zorgen dat het een goede leerplek is voor de deelnemers, moeten we veel investeren. De inkomsten van het land en de dieren wegen nog lang niet op tegen de kosten. Op langere termijn hopen we met de boerderij steeds meer opbrengst te kunnen maken en steeds minder afhankelijk te zijn van giften.

SZZ ondersteunt jullie financieel, maar hoe kunnen anderen dat ook doen?

Dit is niet moeilijk, op onze website www.homesweethomeuganda.nl kan je een formulier invullen om maandelijkse sponsor te worden of een eenmalige gift te storten op rekeningnummer NL73 RABO 0122 8824 15. Maandelijks doneren kan al vanaf 5 euro per maand. Stichting Home Sweet Home is ANBI gecertificeerd, dus alle donaties zijn (onder voorwaarden) aftrekbaar bij de belastingdienst.

“Dank jullie wel voor jullie steun fijn om zo met elkaar verbonden te zijn! Lieve groet vanuit Uganda,

Eline Verhaar & team” (Supervisor Zorgboerderij, Stichting Home Sweet Home)