Zorgboerderij A-part

In 2007 zijn Marc en Dorien Makkinga begonnen met een kleinschalige zorgboerderij, waarbij de nadruk is gelegd op dat iedereen deelneemt aan het werk op de boerderij, en belangrijk is voor de zorgboerderij. Zo zijn ze op de naam A-part gekomen. Iedereen is apart, of je nu een beperking hebt of niet, en iedereen is een belangrijk deel (a part in het Engels) voor de zorgboerderij.

A-part is een kleinschalige, zelfstandige, zorgboerderij in het buitengebied van Zeeland (gemeente Landerd) in Noord-Brabant. Dit ligt in de driehoek Oss – Wijchen – Uden.
Op de zorgboerderij werken mensen met een verstandelijke beperking, zowel jongvolwassenen, volwassenen als ouderen. Iedereen, die een zorgvraag heeft en graag buiten werkt, graag dicht bij de natuur is of graag met andere mensen omgaat, en een zinvolle dagbesteding zoekt, is welkom. Dit zijn enkele stellingen, waar wij mee werken:

  • “Wij kijken naar ieders mogelijkheden en passen de activiteiten aan de zorgvraag van onze deelnemers aan.”
  • “Wij zijn geen productief agrarisch bedrijf, niets moet en alles is mogelijk.”
  • “Wij hebben de deelnemer veel te bieden, maar hij ons ook.”
  • “Bij ons is de deelnemer belangrijk als deel (A-part) van het geheel. Wij kijken wat hij kan, niet naar wat hij niet kan.”
  • “Iedereen is bijzonder, iedereen is apart.”

Hulp op maat

Onze Zorgboerderij is gespecialiseerd in hulp voor specifieke doelgroepen, leeftijden en zorgvragen. Neem voor meer informatie contact op.

Doelgroep


  • Verstandelijke beperking

Leeftijd


  • Volwassenen (18 - 65 jr)

Zorgvraag

Onze begeleiders staan altijd voor u klaar.

  • Dagbesteding

Activiteiten

Dierenverzorging:

Er zijn op de zorgboerderij verschillende dieren: paarden, ezels, schapen, hangbuikzwijnen en kleinvee als kippen, konijnen, ganzen, eenden en cavia’s. Al deze dieren hebben dagelijkse verzorging nodig zoals: voeren en drinken geven, het schoon houden van de verblijven, en het borstelen en schoon houden van de dieren.

Groen en tuin:

Bij groen en tuin gaat het om schoon en onkruidvrij houden van het terrein, onderhouden van de moes- en pluktuin en seizoenswerk, als snoeien, maaien, stekken en opkweken in de kas.

Creatief:

Op de zorgboerderij zijn er ook veel creatieve activiteiten, zoals het maken van mozaïek, ook is er een atelier (in het dorp) waar we mooie schilderkunst maken. We doen dingen die met het seizoen samenhangen. Zo hebben we snoeihout dat, na een droogtijd, gezaagd moet worden in plakjes en schijven om daarmee weer iets te beplakken, maar ook het maken van jam en compotes. Ook maken we leuke dingen voor Pasen of Kerstmis. Alle gemaakte producten worden weer in ons winkeltje verkocht aan bezoekers, bijvoorbeeld van onze theetuinbezoekers.

Huishoudelijk en bediening:

De huishoudelijke taken die worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld afwassen, tafel afruimen, de was doen of ramen wassen, maar ook de bedden opmaken voor het weekeindlogeren. Met bediening wordt bedoeld dat jij de bezoekers van de theetuin hun kopje koffie of thee brengt. Omdat onze theetuingasten ook graag iets lekkers bij de koffie lusten, maken we ook zelf verschillende soorten gebak.
Samen met onze deelnemers kijken we naar de mogelijkheden en interesses en gaan van daaruit werken. We gaan samen kijken naar grenzen en zoeken deze ook op.